Blog

5 tips voor een goede HVAC-investering

03 mei 2022

Met de stijgende energieprijzen en verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC) die tot 20% van het wereldwijde energieverbruik voor hun rekening nemen, kunnen zelfs kleine veranderingen in uw verwarmings- en koelsysteem bijdragen tot het verlagen van uw energiekosten. Het kan dus zeer voordelig zijn om te investeren in zaken die uw HVAC-installatie efficiënter maken. Hieronder geven we 5 tips die een grote impact kunnen maken op de rendabiliteit van uw HVAC-installatie.

Tip 1: Upgrade uw thermostaat

Eén van de beste manieren om uw HVAC-installatie te upgraden is door een programmeerbare thermostaat te laten installeren. Met behulp van online monitoring zal deze thermostaat ervoor zorgen dat de temperatuur zich in bepaalde ruimtes aanpast naargelang de activiteiten. Zo zal na de werkuren, in de weekenden of tijdens vakantieperiodes de temperatuur automatisch omlaag gezet worden. Via het online monitoringsysteem kunnen de verschillende HVAC-instellingen vanop afstand – via gsm of computer – bestuurd worden. Bovendien herkennen deze systemen door gebruik te maken van artificiële intelligentie patronen om zo op de meest efficiënte manier om te gaan met energieverbruik.

Tip 2: Laat uw systeem geregeld controleren

Het slechtste moment om een probleem met uw HVAC-unit op te sporen is op het moment dat er iets stuk gaat. Meestal is het dan al te laat en komen uw processen stil te liggen totdat het probleem wordt opgespoord en verholpen. De meeste onderhoudscontracten bieden voldoende mogelijkheden om uw systeem regelmatig te laten controleren op een goed functionerende, energie-efficiënte service. Laat uw systemen daarom minstens één keer per jaar controleren, ongeacht in welke mate deze gebruikt zijn geweest. Het feit dat het probleem in eerste instantie klein lijkt, betekent niet dat het onbeduidend is – kies altijd voor een proactieve, pragmatische benadering van uw HVAC-installatie.

Tip 3: Voorzie de juiste hoeveelheid luchttoevoer

Dit is een belangrijk aandachtspunt voor commerciële HVAC-systemen die compressoren gebruiken die buiten op daken zijn geïnstalleerd of vanuit een mechanische ruimtes naar buiten worden geleid. Koelmiddel (een chemische stof die warmte absorbeert) neemt de warmte van de lucht op een bepaalde plaats op en geeft die af aan de lucht op een andere plaats. Als er te weinig lucht is om de warmte op te nemen, wordt er niet genoeg warmte verplaatst. Als er te veel lucht is of als de lucht te snel beweegt, ontstaan er problemen. Dezelfde hoeveelheid opgevangen warmte moet worden afgegeven, anders verliest het toestel aan efficiëntie. Een lagere efficiëntie leidt tot een kortere levensduur van het toestel en de onderdelen ervan en zorgt bovendien voor hogere elektriciteitsrekeningen. Bovendien draait de eenheid langer en wordt de geconditioneerde ruimte minder snel verwarmd en gekoeld.

Tip 4: Zorg voor ventilatie met warmteterugwinning

Hoewel de energie-efficiëntie van elk gebouw kan worden verbeterd met behulp van isolatie, kan er nog meer worden gedaan om ervoor te zorgen dat er optimaal gebruik gemaakt wordt van de warmte in de directe omgeving. Met behulp van een warmteterugwinningssystemen wordt de energie in muffe lucht gerecycleerd en overgebracht op nieuwe, frisse lucht. De warme lucht die van binnen komt, wordt nooit klakkeloos afgevoerd naar buiten. Het systeem haalt de warmte eerst uit deze lucht en voert het dan pas af. Deze warmte wordt gebruikt om de binnenkomende lucht op te warmen. De temperatuur in een ruimte blijft hierdoor vrijwel altijd op hetzelfde peil. De constante toevoer van warme lucht door het warmteterugwinningssysteem betekent dat u uw energiekosten kunt verlagen omdat de omgeving vrij constant wordt gehouden.

Tip 5: Doe aan preventief onderhoud

Door regelmatig HVAC-onderhoud uit te voeren, zal uw HVAC-systeem bijna altijd optimaal werken, wat resulteert in lagere energiekosten en dure storingen voorkomt. Hoewel HVAC-onderhoud een voor de hand liggende noodzaak lijkt, kunnen kleine stappen in het proces gemakkelijk over het hoofd worden gezien – u kunt er bijvoorbeeld al snel van uitgaan dat een bepaald geluid normaal is -. Zelfs iets eenvoudigs als het vervangen van de luchtfilters kan een grote impact hebben. Zorg ervoor dat uw bedrijf preventieve maatregelen neemt als het gaat om het onderhoud van uw HVAC-installaties.

Het hebben van een goed werkend HVAC-systeem gaat veel verder dan alleen maar aankopen en installeren. De bovenstaande factoren kunnen eigenaren van commerciële gebouwen helpen bij het laten renderen van hun HVAC-investering. Niet alleen de aankoopprijs is belangrijk, maar ook de mate waarin er kan worden bespaard op energieverbruik en onderhoud. Wilt u meer weten over hoe u het meeste haalt uit uw HVAC-investering? Contacteer ons dan snel!