Blog

Een aangenaam binnenklimaat op de werkvloer

19 april 2022

Het binnenklimaat van een werkomgeving heeft veel invloed op de productiviteit van haar werknemers. In grote lijnen kunnen we het binnenklimaat onderverdelen in drie grote elementen: de binnenluchttemperatuur, het ventilatieniveau en de luchtkwaliteit. Veel bedrijven schenken niet genoeg aandacht aan een adequate klimaatbeheersing, waardoor onbewust ook de prestaties van het personeel worden beïnvloed. In dit blogartikel gaan we dieper in op de effecten van klimaatbeheersing in werkomgevingen en geven we enkele tips om het comfort en de productiviteit van uw werknemers te verhogen.

Ventilatie: een absolute noodzaak

Het wordt maar al te vaak onderschat: de invloed van ventilatie op ons comfort en welzijn. Zowel thuis, op kantoor als in industriële ruimtes is het belangrijk dat er steeds een toestroom van verse buitenlucht naar binnen wordt geblazen. Verouderde klimaatbeheersingssystemen recirculeren vaak enkel de binnenlucht. Dit zorgt ervoor dat er geen verse lucht doorheen de ruimte stroomt, maar ongezonde lucht met verhoogde CO² gehaltes. In een industriële omgeving is ventilatie ook van groot belang. Vaak komen er bij processen giftige gassen, dampen of stoffen vrij. Deze hebben vaak een zwaar effect op de gezondheid van de personen in die ruimte.


Een adequaat ventilatiesysteem dat gebruik maakt van verse en gefilterde buitenlucht is daarom een no-brainer als het gaat om de gezondheid en het comfort van zowel u als uw werknemers. Daarnaast kan het ook nooit kwaad om ramen open te zetten of uw personeel bij mooi weer de mogelijkheid te geven om in de buitenlucht te pauzeren.

Ontvochtigen: een groot ongemak

Traditionele HVAC-installaties ontvochtigen de lucht. Hoewel dit gunstig kan zijn tijdens de meest vochtige periodes van het jaar, heeft ontvochtigen tijdens warme en droge periodes een slecht effect op de binnenluchtkwaliteit. Wanneer er te droge lucht wordt ingeademd nemen de longen minder zuurstof op. Water verdampt snel in droge lucht en dus ook in keel en longen, waardoor de keel uitdroogt. Dit kan klachten zoals droge hoest en keelpijn tot gevolg hebben.

Vooral in een kantooromgeving komt vaak droge lucht voor. In de zomermaanden kan de luchtvochtigheid aanzienlijk dalen door het gebruik van airconditioning. Moderne aircosystemen beschikken daarom ook over een bevochtigingsfunctie zodat een gezonde luchtvochtigheid behouden blijft.

De ideale binnentemperatuur

Hoewel de ideale binnentemperatuur voor ieder persoon lijkt te verschillen, heeft onderzoek aangetoond dat de hoogste productiviteit op het werk wordt bereikt bij een temperatuur van rond de 22 graden. Productiviteit laat volgens dit onderzoek een stijgende lijn zien van lage temperaturen tot aan 22 graden en neemt juist weer af bij temperaturen boven 23-24 graden. Voor industriële omgevingen is dit vaak een enorme uitdaging. Naast de invloed van buitentemperaturen en het aantal uren zonlicht op het gebouw, zorgen productiemachines vaak ook voor een stijging van de binnentemperatuur.

Door te werken met een online monitoringssysteem, kan de binnentemperatuur in elke ruimte van uw gebouw continue worden gecontroleerd en bijgestuurd waar nodig. Als de temperatuur in een vergaderruimte stijgt doordat er veel personen aanwezig zijn, zal de airco automatisch beginnen met koelen om de temperatuur weer omlaag te krijgen. Bovendien kan een online monitoringssysteem enorm kostenbesparend zijn, doordat er niet op overbodige momenten gekoeld of verwarmd wordt.

Het is zowel logisch als duidelijk dat binnenluchtkwaliteit in een werkomgeving invloed heeft op de productiviteit van uw werknemers. De voorbije jaren kregen heel wat bedrijven te kampen met een groeiend ziekteverzuim en burn-outs. Dit alles heeft natuurlijk niet alleen te maken met de stijgende prestatiedruk in de bedrijfswereld en het bijhorende hoge stressniveau, maar ook met een gebrek aan voldoende hygiëne en welzijn op de werkvloer.

Een goed uitgebalanceerd HVAC-systeem, in combinatie met gericht onderhoud en online monitoring kan deze negatieve trend tegengaan. Wilt u meer weten over hoe u de binnenluchtkwailiteit van uw werkomgeving kunt verbeteren? Neem dan snel contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!